Tisztelt Ásotthalmiak!

 

Ahogy azt már az elmúlt években megszokhatták, Ásotthalom Nagyközség Önkormányzata minden télen kiemelten igyekszik tűzifa-támogatással segíteni a rászorulóknak. Idén minden korábbinál több támogatást tudunk adni, ráadásul ezt több forrásból tudjuk biztosítani, ezért fontos, hogy részletes tájékoztatást adjunk arról, hogy ki milyen tűzifa-támogatást igényelhet az önkormányzattól.  A Polgármesteri Hivatal az alábbi támogatásokat tudja biztosítani:

 

1.     Szociális tűzifa-támogatás

 

Idén ősszel Ásotthalom Önkormányzata minden korábbinál több támogatást, 5.956.300,- forintot nyert pályázaton szociális tűzifa vásárlására. Ebből a pénzből 335 köbméter kemény lombos tűzifát tudunk vásárolni. Fontos tudni, hogy ez idei vágást jelent.

 

A jogosultak körét azonban a múlt héten jelentősen kibővítettük azzal, hogy

 -      a háztartások esetében az egy főre számított jövedelemhatárt 57.000,- Ft-ról   99.750,- Ft-ra  növeltük,

 -     míg az egyedül élő személy esetében ez az összeg 71.250,- Ft-ról   114.000,- Ft-ra   növekedett.

 

Ez országos szinten is az egyik legmagasabb jövedelemhatárnak számít, tehát lényegesen többen igényelhetnek idéntől szociális tűzifa-támogatást Ásotthalmon.

 

2.     Önkormányzati saját tűzifa-támogatás

 

Önkormányzatunk körültekintő gazdálkodásának köszönhetően évek óta rendelkezünk saját fával is, idén összesen 150 köbméter nyárfára, illetve 150 köbméter fenyőre tettünk szert.

 

Van tehát lehetőség a szociális tűzifán kívül jövedelemhatártól függetlenül is igényelni, ez vonatkozik azokra is, akik szociális tűzifára is jogosultak.

 

Az igényléseket a Polgármesteri Hivatal a Tanyagondnoki Szolgálat és a szociális intézményünk munkatársainak segítségével bírálja el. A kemény lombos szociális tűzifával ellentétben ez tehát lágy lombos tűzifát jelent, ugyanakkor nem idei vágást, a fa tehát kifejezetten száraznak mondható.

 

3.     Téli rezsicsökkentés

 

Idén várhatóan lesz még egy harmadik támogatási forma is, az úgynevezett „téli rezsicsökkentés”, amely nem önkormányzati, hanem közvetlenül kormányzati forrásból valósul meg.

Ez a korábban a téli rezsicsökkentésben nem részesült személyek által leadott igénylések alapján tűzifát, propán-bután palackos gázt, brikettet illetve szenet is jelent. Az igényléseket a korábbi tájékoztatásunk alapján, 2018. október 15-ig lehetett leadni a Polgármesteri Hivatalban. Ásotthalmon 546-an adták le az igényüket.

A támogatás kiszállítása akkor válik esedékessé, amikor a kormányzattól megkapjuk rá a pénzügyi támogatást, s ezután lebonyolítjuk a beszerzést, ez tehát az önkormányzattól független időpont.

­

*********

 

Az igényléseket a Polgármesteri Hivatal 5-ös számú irodájában,

Péter Ágota ügyintézőnél lehet benyújtani 2018. december 10. napjáig.

 

A kérelmeket folyamatosan dolgozzuk fel, és a tűzifa-támogatás kiszállítása folyamatosan történik egészen 2019. februárig.

A kiosztásra kerülő fa egy háztartásra jutó mennyisége az igénylések számától függ, de legalább 1 köbméter.

 

Tisztelettel:

 

 

                                                           Toroczkai László s.k.

                                                                  polgármester

Facebook

Látnivalók