Hatvannégy Vármegye Alapítvány (HVA) a második világháború végén a jugoszláv partizánok által lemészárolt ártatlan magyarok emlékére állított turul-szobrot Ásotthalmon.

A Magyar Mártíromság Emlékmű Tóbiás Klára alkotása. A szobor építését a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány támogatta.

Történelmünk egyik talán legsötétebb fejezete az 1944-45-ös, titóista partizánok által elkövetett délvidéki mészárlás. Az áldozatok pontos száma sajnos mind a mai napig nem ismert, becslések szerint mintegy 40 ezer magyar polgári lakost, nőket és gyerekeket gyilkoltak meg, sok esetben brutális módon a főként szerbekből álló partizáncsapatok. 

"A szobor nem a múltba révedés, a szomorkodás, a tehetetlenség, hanem a remény, a tenni akarás, az életerő emlékműve. Ha kell izzadtsággal, ha kell vérrel, de élni fog a magyar, ezt üzeni ez az emlékmű" - hangsúlyozta átadóbeszédében Vona Gábor, a Jobbik elnöke. 

Az emlékmű talapzata egy Nagy-Magyarország forma, amelyből egy megnyirbált életfa nő ki. Tetején egy turulmadár látható, amely szögesdrótban fészkel. Utóbbi a határon túli magyarság máig tartó helyzetét szimbolizálja. A madár csőrében egy kardot tart, ami nem a harcot, hanem az erőt képviseli – mondta beszédében emlékművet elkészítő Tóbiás Klára szobrász.

A világ egyetlen részén sincs megfelelő emlékműve az 1944–45-ben a Délvidéken lemészárolt 40 ezer magyarnak. "Ezért gondoltam arra, hogy valahol a határ közelében, a délvidéki magyaroknak is elérhető közelségben kellene felállítani egy ilyen emlékművet. Először Röszkére gondoltunk, de ezt ott csak 100 méterre az autópályától lehetett volna megoldani, egy magánterületen. Mivel Ásotthalmon határállomás épül, ezért választottuk végül ezt a települést" – mondta Toroczkai László.

Forrás: gyarapodomagyarorszagert.hu

Facebook

Látnivalók