Ugrás a tartalomhoz Ugrás a főmenühöz Ugrás a lábléchez

Sajtóközlemény

 

Ments élelmet, ments életet!

 

Az élelmiszermentés témakörének információs kerekasztal eseményét rendezte meg Ásotthalom február 6-án.

A Magyarország-Szerbia Határonátnyúló Program keretében 329 742 EUR összköltségvetésű projekt valósul meg a szerbiai Foodbank Vojvodina – Vajdasági Élelmiszerbank partnerségében. A kerekasztal eseményen előadást tartott Dr. Bartókné Dr. Lamper Csilla főosztályvezető /Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály/.

Előadásában fontos ismeretekre hívta fel a figyelmet, úgy mint az élelmiszerek minőségmegőrzési ideje és a fogyaszthatósági idő kifejezések ismerete. Az ásotthalmi élelmiszermentő projekt számára ezek alap információk jelentik a garanciát a működésre – hiszen például egy lejárt minőségmegőrzési idővel rendelkező konzerv készítmény még 12 hónapig felhasználható a jogszabályok szerint, és nyugodtan fogyasztható. Vagy például egy lejárt UHT tej, vagy csomagolt száraztészta még további 9 hónapig jelenthet fontos élelmiszerkészletet az adományozóknak, míg a kereskedők már nem tarthatják polcaikon ezeket a termékeket – súlyos büntetések járhatnak érte.

Hajnal Henriett a Magyar Élelmiszerbank Egyesület gasztronómiai üzletág igazgatója arról beszélt, hogy évente 10 ezer tonna élelmiszert osztanak ki így, amely kapcsán közel 500 partnerszervezettel együttműködve mentenek élelmiszert.  Elekes Zoltán a Szent-Györgyi Albert Rotary Club elnöke az adományozás szervezéséről, a készételek adományozási folyamatiról beszélt.

 

Papp Renáta polgármester elmondta, már 16 olyan támogató partnerrel rendelkeznek, akik évente jelentős mennyiségű adománnyal látják el az adományrendszert. Ezek között szerepel az ásotthalmi Inba Zrt. és Mutter Bt., akik nyers zöldség gyümölcs adományokkal segítenek, vagy a Varga Pékség, akik pékárut juttatnak el, vagy a Zsuzsi Cukrászda, ahonnan sütemények érkeznek. De tavaly például kacsahúst és élő kacsát is tudtak adományban kiosztani a Kel-Feder Zrt. jóvoltából. Az együttműködéshez csatlakoznak a helyi kisboltok is, akik ugyan volumenben kevesebb mennyiséggel tudnak hozzájárulni a programhoz, de ezzel is helyben mentenek élelmet. A találkozón olyan kisetermelők, magánszemélyek is jelen voltak, akik saját kerti, szántóföldi termelési többletüket ajánlották fel a nemes célra.

 

A 2024. évben már közel 1 tonnányi élelmiszer jutott el így az ásotthalmi családokhoz.  A projektben a rászorulók számára kívánjuk biztosítani megfelelő mennyiségben és minőségben az élelmiszerhez történő hozzáférést, ezzel enyhítve az éhezést, csökkentve az alultápláltság kockázatát, valamint javítva az általános jólét megalapozását.

 

Az eseményen átadásra kerül a projektből beszerzett új mikrobusz típusú gépjármű is, amellyel a élelmiszerek eljutását biztosítja Ásotthalom önkormányzata a rászorulók részére.

 

Ez a sajtócikk az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg a Interreg VI-A IPA Magyarország-Szerbia együttműködési program által. A sajtócikk tartalmáért teljes mértékben Ásotthalom Nagyközségi Önkormányzat vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy a programot Irányító Hatóságnak állásfoglalását tükröző tartalomnak.

 

Széchenyi 2020 - Magyarország Kormánya, Európai Unió Európai Szociális Alap. Befektetés a jövőbe.