Ugrás a tartalomhoz Ugrás a főmenühöz Ugrás a lábléchez

Gátsori tanyasi ünnepség

Gátsori tanyasi ünnepség

Az Alföld egyik jellemző településformája a tanya. Ásotthalom lakosságának több mint fele él és gazdálkodik tanyákon. A Gátsor a település egyik külterületi része, minden évben megrendezik a Gátsori Tanyasi Ünnepet. A helyszínt egy helytörténeti gyűjteménynek helyet adó régi tanyaépület, illetve annak udvara adta, melyet kibővítettek közösségi házzá. A nyitott és zárt terek, az udvaron fölállított sátrak kellemes környezetet biztosítottak a tartalmas, kötetlen együttléthez.

A rendezvény főszervezője, Fackelmann István tanyagazda szerint a rendezvény legfőbb célja a paraszti élet bemutatása, hogy minél többen ismerjék meg az itt élők életmódját és termékeiket.

„Fontos tudni, hogy mi élelmet állítunk elő, nem élelmiszert, nem iparszerű dolgokat csinálunk. A boltokban kapható élelmiszerben sok olyan anyag van, ami nem jó az egészségnek. Mi tudjuk, hogy a természettel hogyan kell együtt élni.”

Településünk lakóinak fele tanyán él, gazdálkodásból próbálja biztosítani megélhetését.

A program a tanyasi élet és gazdálkodás megbecsüléséért jött létre, melynek keretében széles programkínálattal várják a szervezők az érdeklődőket. Néptáncosok, népdalkör, civil szervezetek műsora mellett kiállításokat, különböző bemutatókat (pl. íjász, lovas, kutya stb.)láthatnak a résztvevők. A gyerekeket kézműves foglalkozással, szabadtéri játékokkal várják. Lehetőség van bográcsos és egyéb szabadtéri ételek elkészítésére és elfogyasztására. A program „mezei tücsökbállal” zárul.