Ugrás a tartalomhoz Ugrás a főmenühöz Ugrás a lábléchez

Vadgazdálkodás és vadászat

Vadgazdálkodás és vadászat

A vadgazdálkodás és vadászat, mint a mezőgazdaság talán legszebb ágazata összekapcsolja a termőföldet, az élőhelyet, a benne élő vadfajokat és a vele szoros kapcsolatban lévő embert, a vadászembert. Feladatunk a vadállomány védelme, a tartamos vadgazdálkodás biztosítása. A vadászatba mindig beleremeg az ember, mert ősi génjeink felderengenek.

A vadászat és vadgazdálkodás a legszemélyesebb kapcsolat a természettel, az élővilággal. Ez a férfias és ősi sport voltaképpen nagy és szent ügyünk arra, hogy az ember közel kerüljön az erdőhöz, mezőhöz, folyóhoz, rónasághoz, nádasokhoz és örök barátságot kössön évszázadokkal, meglesse a Napot, amint felkönyököl a horizonton és a Holdat, amint bújócskázik a felhők között és ezüsttel szórja be a tájat. A vadászat az állattenyésztés, növénytermesztés, halászat mellett a magyar nép ősi foglalkozása, a megújuló természeti erőforrásokkal mindig ésszerűen gazdálkodott, amelynek köszönhetően ez irányú nemzeti értékeink a mai napig fennmaradtak.

Európában egyedülálló módon nemzetünk genezis legendájában a vadászat meghatározó jellegű. Szerepe a Kárpát-medencei államalapításunk óta is töretlen és folytonos.

Hazánkban a vad az állam tulajdona, a vadászati jog a földtulajdonhoz kötött. Ezért az államnak, a föltulajdonosoknak és vadászoknak közös érdekes a mintegy 150 mrd Ft vadgazdálkodási értékkel bíró vadállományunk védelme, a vele való ésszerű gazdálkodás. A kialakult vadászati szerkezetünkben vagy vadásztársaságokba tömörült hivatásos és sportvadászok végzik a vadgazdálkodási feladatokat és vadásznak, vagy állami erdő – és vadgazdaságok gyakorolják azt.

Ezen kívül vannak vadászterülettel nem rendelkező bérkilövő vadásztársaságok és az egyéni vadászok népes tábora is, összesen közel 60.000 vadász váltott ki vadászjegyet 2012-ben. A mintegy 1400 vadászatra jogosult területén elejtett 56.400 trófeás vad 42%-át külföldi bérvadászok ejtették el 2012-ben, amely nagymértékben hozzájárult az ágazat 20 mrd forintos bevételéhez és az 1,3 mrd forintos eredményéhez, lerakva ezzel a vadász turizmus alapjait. Kutatási és oktatási eredményeink nemzetközi elismerésnek örvendenek.

Széchenyi 2020 - Magyarország Kormánya, Európai Unió Európai Szociális Alap. Befektetés a jövőbe.