Ugrás a tartalomhoz Ugrás a főmenühöz Ugrás a lábléchez

Ásotthalom

Tájékoztató – 10 éves a Mórahalmi Járási Hivatal

Tíz éves a Mórahalmi Járási Hivatal

 

A járási hivatalok 2013. január 1-vel kezdték meg működésüket. A járás, mint állami közigazgatási egység nem előzmény nélküli a magyar közigazgatás történetében. A járásnak, mint alsófokú közigazgatási hatóságnak a gyökerei már a XIII. században fellelhetők voltak. A polgári és szocialista államberendezkedésekben is találkozhatunk a (vár)megyék kisebb közigazgatási egységeire bontásával, különféle hatalmi és szervezeti keretek között.

A mórahalmi járás egyediségét az adja, hogy előzmény nélküli, hiszen az 1983-ban megszűnt járási hivatali rendszerben a település még a szegedi járás része volt. A városiasodás és a fejlődő infrastruktúra, a szolgáltatások kibővülése, a körzetközponti közigazgatási feladatok ellátása, a városi önkormányzat térségszervező tevékenysége, valamint az új járási koncepció 2013. január 1-től meghozta Mórahalom számára a járásközponti státuszt.

A mórahalmi járás a vármegye délnyugati részén helyezkedik el, 10 települést foglal magába, közel 30.000 fős lakossággal. A mórahalmi járás az tíz éves működésének tapasztalatai alapján bebizonyította létjogosultságát: az okmányügyintézés, hatósági, szociális-és gyámügyek, földhivatali ügyintézés, valamint foglalkoztatási ügyek tekintetében nem kell Szegedre utazni, helyben, több helyszínen, ismerős közegben van lehetőség ügyeket intézni.

A mórahalmi járás kiemelkedik a fogadott ügyfelek számában. Bizonyítja ezt az is, hogy a legutóbbi közigazgatásban elrendelt igazgatási szünet idején a vármegyében három helyszín került kijelölésre az ügyfelek fogadására a kormányablakban intézhető ügyekben, amelyek Hódmezővásárhely, Szeged és Mórahalom kormányablakai voltak.

A mórahalmi járást előszeretettel keresik fel a határon túli ügyfelek is. Nem volt ritka az olyan nap, amikor a mórahalmi kormányablakban 509 ügyfelet fogadott a hivatal. Évente a járási hivatal szervezeti egységeiben kb. 100.000 ügyfelet fogadnak.

Telephelyeik Mórahalmon a Millenniumi sétány 17., az István király út 1/A. és a Szegedi út 84. szám alatt találhatóak. Üllésen a kormányablak a Dorozsmai út 40. szám alatt működik az önkormányzat épületében. 2022. január 1-től a járás új székhelyen, a Mórahalom, Szegedi út 84. szám alatt folytathatja a feladatellátását, köszönhetően egy országosan is figyelemre méltó fejlesztésnek.

Dr. Szántó Mária 2023. május 23-án Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől emléklapot vehetett át, elismerésül 10 éves folyamatos hivatalvezetői munkájáért.

 

 

Széchenyi 2020 - Magyarország Kormánya, Európai Unió Európai Szociális Alap. Befektetés a jövőbe.