Ugrás a tartalomhoz Ugrás a főmenühöz Ugrás a lábléchez

FOODBANK

Ásotthalom Nagyközség Önkormányzat pályázati anyagai

FOODBANK

Friss saláta adomány 650 kg

Zöldségfeldolgozó-csomagoló üzemi partnerünknél jelentős friss saláta rakományból érkezett adomány, összesen 650 kg súly értékben. Az adományból ásotthalmiak részesületek, több mint 100 fő vette át.

Our vegetable processing and packaging partner received a significant donation of fresh lettuce, totaling 650 kg. The donation was received by the people of Ásotthalma, with more than 100 people receiving it.

Hivatkozás megtekintése

FOODBANK

A támogatók bizalma küldetésünk záloga. 2024-ben 16 partnerünk nyújtott önzetlen támogatást Ásotthalmon. Számunkra Minősített Támogatói Partner elismerést adott át Ásotthalmon önkormányzata.

The trust of supporters is the key to our mission. 16 partners provided selfless support to Ásotthalom in 2024. The Municipality of Ásotthalom presented them with a Qualified Support Partner recognition.

Hivatkozás megtekintése

FOODBANK

Mi fogyasztható? – kisokos élelmiszer adományokhoz

Mi fogyasztható?
A lakosság, a kereskedelem és a karitatív szervezetek számára egyaránt hasznos lehet az a hiánypótló ajánlás, amit a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Fontos, hogy az ajánlott intervallumok kizárólag a minőségmegőrzési idővel ellátott, megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak. Továbbá minden esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, hogy valóban fogyasztható-e a termék.
A minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni. Elképzelhető, hogy egy-egy ilyen élelmiszer minősége már nem olyan, mint egy frissebb terméké. Viszont, ha bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyasztható. Egy doboz konzerv, vagy egy üveg ásványvíz a lejárat után akár 1 évig is jó lehet még.
Továbbra is érvényes, hogy lejárt élelmiszereket nem lehet kereskedelmi forgalomba hozni. Fontos változás azonban, hogy egy idei jogszabály-módosításnak köszönhetően az Európai Unióban adományozhatóvá váltak a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek. Az adományozásra szánt termékek biztonságosságáért, megfelelőségéért az adományozó, azaz a kereskedő felel.
Mind a lakosság, mind az élelmiszer-forgalmazók és a karitatív szervezetek számára hasznos lehet a Nébih Maradék nélkül programjának legújabb útmutatója. A hiánypótló ajánlásban ugyanis a szakemberek összegyűjtötték, hogy az egyes, minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek lejárat után még mennyi ideig maradhatnak biztonságosak. Az ajánlott intervallumok a megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak, továbbá lényeges, hogy minden esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, valóban fogyasztható-e a termék.
Forrás: NÉBIH

Hivatkozás megtekintése

Széchenyi 2020 - Magyarország Kormánya, Európai Unió Európai Szociális Alap. Befektetés a jövőbe.