Ugrás a tartalomhoz Ugrás a főmenühöz Ugrás a lábléchez

Pályázatok

Ásotthalom Nagyközség Önkormányzat pályázati anyagai

FOODBANK

Sajtóközlemény – Mentett élelmiszerek összesítéséről

MENTS ÉLELMET, MENTS ÉLETET!
13 590 KG MENTETT ÉLELMISZER ÁSOTTHALMON
-Sajtóközlemény-
A Foodbank projekt 2024. szeptember 1-jén indult a Magyarország-Szerbia Határonátnyúló Program keretében Ásotthalmon. Célja, hogy a szociálisan rászoruló családok részére eljuttassuk megfelelő mennyiségben és minőségben az általános jólét megalapozásához szükséges élelmiszereket.
A projekt keretén belül korábban már sikeres együttműködési megállapodást kötött Ásotthalom Nagyközségi Önkormányzata 16 olyan támogató partnerrel, akik évente jelentős mennyiségű adománnyal látják el az adományrendszert.
A termelői adományprogram keretében a helybéli gazdálkodók, mezőgazdasági őstermelők csatlakoztak az adományozási rendszerhez.
1 év leforgása alatt 13 590 kg mentett élelmiszer került kiosztásra a szociálisan rászoruló családok részére, ezzel csökkentve az alultápláltság kockázatát és enyhítve az éhezést.
Az adományozóknak köszönhetően a rászorulók részére többek között cékla, burgonya, jégsaláta, narancs, zöldhagyma, kukorica, sárgarépa, tavaszi zöldségcsomagok, ásványvíz, keksz, tartós élelmiszer adományok kerültek kiosztásra.
A támogató partnerek élelmiszeradományainak és a sikeres adományozási rendszer működésének köszönhetően közel 1570 család, továbbá civil szervezetek részesültek tartósélelmiszer vagy primőr zöldség, gyümölcs adományban.
Köszönjük eddigi adományozó partnereink együttműködését! A program 2025-ben is folytatódik tovább!

Hivatkozás megtekintése

FOODBANK

300 kg burgonya adomány érkezett Molnár Attila ásotthalmi termelő felajánlásával

Burgonya adomány érkezett Molnár Attila ásotthalmi termelő felajánlásával. 300 kg burgonya kiosztásra is került a FOODBANK projekt keretében. Köszönjük szépen a felajánlást!
A potato donation was received from Attila Molnár, a farmer from Ásotthalom. 300 kg of potatoes were distributedof the FOODBANK project. Thank you very much for the donation!

Hivatkozás megtekintése

FOODBANK

160 csomag DETKI Keksz adomány a DETKI Keksz Kft. jóvoltából augusztusban

Keksz élelmiszer adományt fogadott a FOODBANK projekt a Koza Tibortól a DETKI Keksz Kft. képviseletében. A 160 csomag kekszet a hálózatban résztvevők számára osztjuk ki. A héten már a FATIMAHÁZ Alapítvány részesült is az adományból.

The FOODBANK project received a food donation of biscuits from Tibor Koza on behalf of DETKI Keksz Ltd. The 160 packages of biscuits will be distributed to the participants in the network. This week, the FATIMAHÁZ Foundation also received the donation.

Hivatkozás megtekintése

FOODBANK

450 kg sárgarépa adomány érkezett Papp Tibor ruzsai termelő jóvoltából

Sárgarépa mentés

Papp Tibor ruzsai termelő sárgarépa adományát juttattuk el a Foodbank projektben a felhasználóknak. Személyes átvételre 2 napon át biztosítottunk lehetőséget. 450kg sárgarépa került kiosztásra júliusban.
A mozgáskorlátozottak csoportja, családosok, idős egyedülállók és a szociális népkonyha is részesült az adományból.
 Köszönjük szépen!
Carrot rescue
We delivered a donation of carrots from Tibor Papp, a producer from Ruzsa, to the users in the Foodbank project. We provided the opportunity for personal collection for 2 days. 450kg of carrots were distributed in July.
The group of people with disabilities, families, elderly single people and the social kitchen also benefited from the donation.
Thank you very much!

Hivatkozás megtekintése

FOODBANK

300 kg sárgadinnye adomány fogadott júliusban a FOODBANK projekt Ásotthalmon

Sárgadinnye adományt fogadott a FOODBANK projekt Ásotthalmon. Adományozónknak, Kalmár Tibor és családjának köszönjük szépen! ❤️

Melon was donated to the FOODBANK project in Ásotthalm. Our donor was Tibor Kalmár and his family! Thank you very much! ❤️

Hivatkozás megtekintése

FOODBANK

Friss saláta adomány 650 kg

Zöldségfeldolgozó-csomagoló üzemi partnerünknél jelentős friss saláta rakományból érkezett adomány, összesen 650 kg súly értékben. Az adományból ásotthalmiak részesületek, több mint 100 fő vette át.

Our vegetable processing and packaging partner received a significant donation of fresh lettuce, totaling 650 kg. The donation was received by the people of Ásotthalma, with more than 100 people receiving it.

Hivatkozás megtekintése

FOODBANK

A támogatók bizalma küldetésünk záloga. 2024-ben 16 partnerünk nyújtott önzetlen támogatást Ásotthalmon. Számunkra Minősített Támogatói Partner elismerést adott át Ásotthalmon önkormányzata.

The trust of supporters is the key to our mission. 16 partners provided selfless support to Ásotthalom in 2024. The Municipality of Ásotthalom presented them with a Qualified Support Partner recognition.

Hivatkozás megtekintése

FOODBANK

Mi fogyasztható? – kisokos élelmiszer adományokhoz

Mi fogyasztható?
A lakosság, a kereskedelem és a karitatív szervezetek számára egyaránt hasznos lehet az a hiánypótló ajánlás, amit a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Fontos, hogy az ajánlott intervallumok kizárólag a minőségmegőrzési idővel ellátott, megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak. Továbbá minden esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, hogy valóban fogyasztható-e a termék.
A minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni. Elképzelhető, hogy egy-egy ilyen élelmiszer minősége már nem olyan, mint egy frissebb terméké. Viszont, ha bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyasztható. Egy doboz konzerv, vagy egy üveg ásványvíz a lejárat után akár 1 évig is jó lehet még.
Továbbra is érvényes, hogy lejárt élelmiszereket nem lehet kereskedelmi forgalomba hozni. Fontos változás azonban, hogy egy idei jogszabály-módosításnak köszönhetően az Európai Unióban adományozhatóvá váltak a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek. Az adományozásra szánt termékek biztonságosságáért, megfelelőségéért az adományozó, azaz a kereskedő felel.
Mind a lakosság, mind az élelmiszer-forgalmazók és a karitatív szervezetek számára hasznos lehet a Nébih Maradék nélkül programjának legújabb útmutatója. A hiánypótló ajánlásban ugyanis a szakemberek összegyűjtötték, hogy az egyes, minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek lejárat után még mennyi ideig maradhatnak biztonságosak. Az ajánlott intervallumok a megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak, továbbá lényeges, hogy minden esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, valóban fogyasztható-e a termék.
Forrás: NÉBIH

Hivatkozás megtekintése

Széchenyi 2020 - Magyarország Kormánya, Európai Unió Európai Szociális Alap. Befektetés a jövőbe.